Eskişehir’in Meşhur Sucuğu
Kahvaltıda, piknikte, ana yemekte ve daha birçok öğünde en sevdiğimiz eşlikçilerden biri olan sucuğun üretim hikayesini hiç merak ettiniz mi? Sucuk, Orta Doğu ve Orta Asya’da çok uzun yıllardır tüketildiği bilinen tarihi bir lezzettir. Üretiminde sakatata yer verilmiştir ve diğer et ürünlerine kıyasla daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Tarihin sayfalarında, sucuk kelimesine farklı dillerde sıkça rastlanır ve Orta Çağdan beri farklı üretim ve tüketim yöntemleri olduğu görülür.
Kökeni ve tarihçesi hakkında birçok tahmin yürütülen sucuk, şüphesiz ki Anadolu topraklarının en önemli ve değerli lezzetlerinden bir tanesidir. Özgül Gurme Sucukları, bu topraklara ait sucuk lezzetini geleneklerden aldığı bilgilerle harmanlar ve dededen toruna mirasa sahip çıkar. Eskişehir’in meşhur sucuğu denince akla ilk önce Özgül Sucukları gelir. Özgül, sucuğun lezzet yolculuğunu takip ederek orijinal tatları muhafaza eder. Yazının devamında, Özgül’ün sucuk sırlarına dair ipuçlarını bulabilirsiniz.
Sucuk yapımında kullanılan etin, kesildikten sonra dinlendirilmesi ilk önemli noktalardandır. Yeni kesilen etin direkt olarak işleme sokulması veya yenmesi tehlike arz edebilir. Etin bekletilmesi, asiditesinin düşmesini de sağlayacaktır. Düşük asiditeye sahip et, lezzet açısından önemli bir detaydır. Bir başka detay ise sucuk yapımındaki etin hayvanın hangi bölgesinden alındığıdır. Özgül Sucukları, bütün bu detaylara dikkat ederek en üstün lezzete ulaşmayı kendine amaç edinmiştir.
Fabrikada sucuk üretimi, belli standart ve hijyen şartları gerektirir. Özgül Sucukları, gelenekselden aldığı mirası günümüz teknolojisiyle birleştirerek kalite ve güveni üretir.
Sucuk yapımında, en temel bileşen çeşitli baharatların ve etin bir araya getirilmesidir. Bu noktada, et seçiminden sonra hangi baharatların ne oranlarda kullanılacağı da oldukça önemlidir. Sucuğun içerisinde yenibahar, karabiber, zencefil, kişniş, kimyon ve tuz gibi Anadolu yörelerinde sıkça tercih edilen birçok baharat bulunur. Özgül sucukları, bu zengin baharatların oranını doğru bir şekilde kullanarak eşsiz bir lezzet yakalar.
Sucuk, doğru baharatların kıyma ile harmanlanmasıyla birlikte yapım aşamasının ilk aşamasını tamamlamış olur. Bu aşamadan sonra, sucuk 4 ile 12 saat arasında bekletilir. Bu şekilde, baharatlar ete iyice nüfuz eder ve lezzetini bırakır. Ayrıca, sucuk üzerinde meydana gelen topaklanmalar da yok olur. Bu işlemlerin ardından sucuğun üstü örtülür ve buzdolabında bekletilir. Bütün bu süreç, sucuğun geleneksel yolculuğuna aittir. Uzun yıllardır uygulanan bu geleneksel miras ile birlikte oluşan belli bir lezzet kalitesi mevcuttur.
Yapılan sucuk içi harç serin bir yerde muhafaza edilirken, kullanılacak olan bağırsaklar hazırlanır. Bu bağırsaklar birkaç dakika boyunca suda bekletilir ve böylelikle içi doldurulmaya müsait hale gelir. Ardından, bağırsaktaki gerekli temizlikler yapılır. Özgül Sucuk’taki üretim yetkilileri, bu işlemleri yüksek hijyen standartlarında gerçekleştirir. Hazır hale getirilen bağırsakların içi, önceden hazırlanmış harçla doldurulur ve kurutulmak üzere asılır. Eskişehir’in meşhur Özgül Sucukları, özel dolaplarda bekletilir ve sonra Eskişehir’in ve Türkiye’nin sofralarına konuk olmak üzere Özgül mağazalarına ulaştırılır.
Sucuğun üretildiği koşullar, sucuğu üreten firma ve kişiler, saklama koşulları gibi faktörler sucuğun lezzeti açısından çok önemlidir. Bununla birlikte, sucuğun geleneksel meşhur lezzetinin tadına varmak için tüketim yöntemleri de bilinmelidir. Burada aslında, yapılması gereken en doğru şey geleneksel olana başvurmaktır. Tarihin bütün izlerini içinde barındıran sucuk, en doğru tüketim şeklini yine kendisi verecektir. Ana ve sulu yemeklerde, kahvaltılarda, yumurta eşliğinde ve daha birçok yerde kendine özel bir yer bulur. Bununla birlikte, doğru pişirildiği ve muhafaza edildiği sürece lezzetine lezzet katar. Sucuk hakkındaki doğru geleneksel yöntemleri, tarifleri ve doğru bir şekilde muhafaza etme koşulları ile ilgili detayları internet sitemizden edinebilirsiniz.