Sucuk Evde Nasıl Muhafaza Edilir?
Sucuk, diğer taze etlere oranla daha geç bozulan bir üründür. Ancak yine de, yanlış şekillerde muhafaza edilen sucuğun tüketimi, üstünde üreyecek olan bakteriler sebebiyle tehlikeli bir duruma yol açabilir. Bu yüzden, nasıl muhafaza edileceği oldukça önemlidir.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan sucuğun, neredeyse 1500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden, zaman içerisinde farklı saklama koşulları geliştirilmiştir. Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir.
Sucuğu Buzdolabında Muhafaza Etmek
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir. Bu saklama koşullarının sebebi, sucuğun nemini korumaktır. Eğer sucuk, hava almayan bir ortamdaysa terleyecek ve küflenecektir.
Sucuğu Kurutarak Muhafaza Etmek
Kurutma yöntemi, genellikle sucuğun fazla olduğu ve hemen tüketilmeyeceği zamanlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde en önemli etken, sucukların muhafaza edileceği alandır. Bu alan sıcak fakat güneş almayan bir alan olmalıdır. Bu ortamda sucuklar bir ip yardımıyla asılarak kurutulur. Eğer ip ile asacak imkan yoksa, sucuklar gazete kağıdına sarılarak da kurutulabilir. Gazete kağıdı, sucuğun neminin alınmasına yardımcı olacaktır. Kurutma yönteminde önemli olan bir diğer işlem ise sucuğun kurutulmasının ardından hemen buzdolabında muhafaza edilmesidir. Sucuk, bir et ürünü olduğundan mikroorganizmaların büyümeleri için uygun bir konakçıdır. Bu yüzden, işlemlerin ardından saklanacak yer yine buzdolabı olmalıdır.
Sucuğu Dondurarak Muhafaza Etmek
Sucuğun dondurularak muhafaza edilmesi, en uzun saklama yöntemidir. Bu yöntem, sucuğun 6 aya kadar saklanması imkanını sunmaktadır. Dondurma yönteminde öncelikle sucuklar birkaç parçaya ayrılır. Bu, sonrasında sucukların çözünmesini kolaylaştıracaktır. Parçalara ayrılan sucuklar uygun buzdolabı poşetlerine konur. Bu aşamada, poşetlerin üzerine tarih yazılması büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Böylelikle, altı ay gibi uzun bir süreçte kafa karışıklığı yaşanmadan sucukların son tüketim tarihlerini takip edilebilir. Tüketilmek üzere dondurucudan çıkarılan sucuklar, yaklaşık bir saat buzdolabında bekletilmelidir.
Sucuğun farklı muhafaza edilme yöntemleri olsa dahi en sağlıklı yöntem sucuğu taze bir şekilde çok beklemeden tüketmektir. Satın alındıktan sonra kısa süre içerisinde buzdolabında saklanarak tüketilen sucuklar, diğer yöntemlerle muhafaza edilen sucuklara kıyasla daha taze ve sağlıklıdır. Sucuğun muhafaza etme yöntemleri kadar üretim yöntemleri de önemlidir. Raflarda son tüketim tarihine yaklaşmış olarak bekleyen ürünler tercih edilmemelidir. Bununla birlikte, paketi kabarmış, patlamış ve zarar görmüş ürünler asla satın alınmamalıdır. Özgül Gurme Sucukları, ürünlerin üretim koşullarına titizlikle uymaktadır.